Wyszukiwarka opisów zawodów - Powiatowy Urząd Pracy w Mogilnie


Wyszukiwarka opisów zawodów

Nazwa: Cukiernik
Kod: 751201
Liczba odwiedzin: 8151
Synteza: Wykonuje czynności produkcyjno-technologiczne związane z wypiekiem ciast i ciastek o różnych gramaturach i kształtach przekładanych nadzieniami oraz obciąganych różnego rodzaju polewami i kuwerturą, przy użyciu specjalnych maszyn i urządzeń oraz sprzętów.
Zadania zawodowe: ocena przydatności surowców (mąki pszennej, cukru, tłuszczu, jaj itd.) oraz przygotowanie ich do produkcji;
mieszanie surowców (zgodnie z recepturami) w zależności od rodzaju ciast (drożdżowe, francuskie, kruche, biszkoptowe, biszkoptowo-tłuszczowe, orzechowe, bezowe) oraz ich wyrabianie;
przygotowywanie różnego rodzaju nadzień, np. kremów, polew, galaretek, owoców, marmolad, ponczów;
formowanie i wypiek lub smażenie, w zależności od rodzaju ciasta;
przekładanie i nadziewanie różnymi masami, wykańczanie glazurą, galaretką, cukrem pudrem lub kuwerturą, w zależności od rodzaju ciasta lub ciastek;
ocena organoleptyczną poszczególnych faz procesu technologicznego;
zapobieganie powstawaniu wad i odstępstw od norm jakościowych przy produkcji ciast i ciastek;
regulowanie maszyn i urządzeń w zakresie utrzymania właściwych parametrów technologicznych;
usuwanie drobnych usterek w zespołach mechanicznych elementów bezpośrednio stykających się z ciastem lub produkowanym nadzieniem lub polewą;
ocenianie sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń ciastkarskich;
organizowanie i nadzorowanie pracy brygad produkcyjnych;
prowadzenie dokumentacji produkcyjnej oraz rozliczeń technologicznych zużycia surowców i półfabrykatów do produkcji;
utrzymywanie porządku i czystości na stanowiskach pracy oraz przestrzeganie obowiązujących zasad bhp i ppoż.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę