Wyszukiwarka opisów zawodów - Powiatowy Urząd Pracy w Mogilnie


Wyszukiwarka opisów zawodów

Nazwa: Technik usług kelnerskich
Kod: 513102
Liczba odwiedzin: 356
Synteza: Organizuje i wykonuje usługi gastronomicznych kelnerskie; sprawuje nadzór nad pracą kelnerów; obsługuje różne przyjęcia, kongresy, targi, bankiety, spotkania, konferencje; przygotowuje salę do obsługi konsumentów, nakrywa i dekoruje stoły, obsługuje gości, serwuje zamówione potrawy i napoje; prowadzi dokumentację sprzedaży i rozlicza usługi gastronomiczne i kelnerskie.
Zadania zawodowe:
  • organizowanie usług gastronomicznych i kierowanie pracą podległych kelnerów;
  • udzielanie informacji dotyczących karty dań, wartości odżywczych potraw oraz doradzanie odpowiedniego zestawu potraw i napojów w zależności od wymagań dietetycznych klienta i specyfiki kuchni;
  • przygotowanie sali do obsługi konsumentów, nakrywanie i dekorowanie stołów,
  • obsługiwanie gości, przyjmowanie i rejestrowanie zamówień konsumenckich;
  • pobieranie zamówień z kuchni i bufetów, ocena ich estetyki;
  • serwowanie zamówionych potraw i napojów;
  • przygotowywanie potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego;
  • sporządzanie lub wykańczanie potrawy w obecności konsumenta;
  • obsługiwani okolicznościowych przyjęć, kongresów, targów, bankietów, spotkań, konferencji;
  • pobieranie należności oraz rozliczanie kelnerów z pobranych potraw i napojów oraz dziennego utargu;
  • posługiwanie się narzędziami i przyrządami kelnerskimi do serwowania potraw;
  • posługiwanie się kelnerskimi programami do komputerowych do obsługi klientów;
  • promowanie nowych wyrobów kulinarnych i napoi oraz dodatkowych usług gastronomicznych;
  •  ponoszenie odpowiedzialności za odpowiednie przyjęcie gości;
  • rozwijanie własnych kompetencji zawodowych oraz aktualizacja wiedzy z zakresu nowych sposobów obsługi gastronomicznej i kelnerskiej klientów;
  • przestrzeganie zasad etyki zawodowej, ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Dodatkowe zadania zawodowe:
  • może być menedżerem zakładu gastronomicznego;
  • opracowywanie specjalnych kart potraw i napojów na przyjęcia okolicznościowe i obsługa ich uczestników;
  • prowadzenie własnej agencji usług kelnerskich do obsługi wesel, imprez okolicznościowych w hotelach, restauracjach lub domach klientów.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę