Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Lekarz – specjalista gastroenterologii |
---|---|
Kod: | 221222 |
Synteza: | Rozpoznaje, różnicuje i leczy metodami niechirurgicznymi choroby układu trawienia, z wykorzystaniem różnych metod obrazowania narządów jamy brzusznej, metod endoskopowych, biopsji i innych oraz podejmuje działania na rzecz promocji zdrowia i zapobiegania chorobom układu pokarmowego. |
Zadania zawodowe: |
- badanie internistyczne chorych, podmiotowe i przedmiotowe; - nawiązywanie kontaktu i współpracy z chorym i jego rodziną, wyjaśnianie celu i potrzeby leczenia, łagodzenie lęku i niepokoju; - kierowanie materiału biologicznego na badania dodatkowe (laboratoryjne): biochemiczne, bakteriologiczne, histologiczne, immunologiczne i inne; - kierowanie chorych na badania dodatkowe: radiologiczne, tomograficzne, NMR, izotopowe i inne oraz na konsultacje do innych specjalistów medycznych; - wykonywanie prób czynnościowych poszczególnych narządów i układu trawiennego; - wykonywanie nakłuć (punkcji) diagnostycznych i leczniczych, wenesekcji, wstrzyknięć (iniekcji), cewnikowania pęcherza moczowego i innych zabiegów; - wykonywanie zgłębnikowania (wziernikowania) żołądka i dwunastnicy, rektoskopii; - interpretacja i ocena wyników wykonanych badań pomocniczych (dodatkowych); - ustalanie rozpoznania lekarskiego (diagnozy) i rozpoznań mniej prawdopodobnych (różnicowych); - leczenie chorób przełyku, żołądka i dwunastnicy, jelita cienkiego i grubego, wątroby i dróg żółciowych, trzustki, otrzewnej i innych; - udzielanie pomocy doraźnej w stanach naglących, przeprowadzanie reanimacji, defibrylacji serca, przetaczanie krwi i płynów infuzyjnych, biegłe posługiwanie się potrzebnym sprzętem; - kierowanie wczesną rehabilitacją chorych po przebytych chorobach układu trawiennego; - prowadzenie działań profilaktycznych chorób układu trawienia o znaczeniu społecznym; - prowadzenie dokumentacji lekarskiej (historii choroby); - odbywanie konsultacji lekarskich dla innych specjalności medycznych; - przygotowywanie opinii, świadectw, orzeczeń oraz wniosków do celów inwalidztwa, zatrudnienia i sądownictwa; - wypisywanie skierowań, recept i zwolnień lekarskich; - doskonalenie swojej wiedzy i umiejętności, między innymi przez uczestnictwo w podyplomowym kształceniu ustawicznym. |
Dodatkowe zadania zawodowe: |
- wykonywanie endoskopii (w tym kolonoskopii i laparoskopii), biopsji wątroby i jelit i innych zabiegów pokrewnych; - oznaczanie grupy krwi i wykonywanie próby krzyżowej; - sprawowanie nadzoru i kontroli nad przechowywaną w oddziale szpitalnym krwią, płynami infuzyjnymi, lekami i sprzętem diagnostyczno-leczniczym; - pełnienie dyżurów specjalistycznych i udzielanie konsultacji za pomocą środków łączności telefonicznej i wideofonicznej; - kierowanie oddziałem lub kliniką gastroenterologiczną lub przychodnią specjalistyczną; - udział w doskonaleniu zawodowym (szkoleniu) innych pracowników medycznych oraz prowadzenie badań naukowych i publikowanie ich wyników. |